b

Cancerul de piele – tratament si reconstructie

Cancerul de piele este principala forma de cancer la nivel mondial, cu peste un million de cazuri diagnosticate in fiecare an. Este o boala care poate afecta barbatii, femeile si copiii de orice varsta sau rasa si orice parte a corpului, dar apare mai des la nivelul zonelor tegumentare expuse (scalpul, urechile, fata si mainile).

Daca ati fost diagnosticat cu cancer de piele sau aveti o leziune tegumentara suspecta, o consultatie la un chirurg plastician va poate ajuta sa intelegeti optiunile terapeutice disponibile. Este firesc sa fiti ingrijorat de faptul ca o interventie chirurgicala va poate afecta aspectul fizic. Chirurgul plastician poate indeparta leziunile neoplazice folosind tehnici adecvate destinate restabilirii atat a sanatatii dumneavoastra cat si aspectului fizic original. Orice operatie se insoteste de o cicatrice ulterioara, dar chirurgul dumneavoastra va face tot posibilul pentru a trata cancerul de piele fara a va prejudicia imaginea.

Inainte de a merge la o consultatie, asigurati-va ca plasticianul pe care il alegeti este membru certificat al Asociatiei Chirurgilor Plastici din Romania.

Ce este cancerul de piele?

Pielea este cel mai mare organ al corpului, responsabil de protectia tuturor organelor interne. Ca si orice alt organ este formata din celule care se multiplica. De-a lungul acestui proces pielea poate dezvolta leziuni de diferite culori, forme si marimi. Multe din aceste leziuni, ca de exemplu nevii (alunitele) sunt benigne; cresc lent si nu au tendinta de a se extinde catre alte regiuni. Cand procesul de multiplicare celulara este anormal rezultatul este o leziune maligna (cancer de piele) care se poate raspandi in alte zone ale corpului.

De la nivelul stratului superficial al pielii, epidermul, se pot dezvolta cancerele spinocelulare (leziuni frecvent acoperite de cruste) si cancerele bazocelulare (cele mai des intalnite, cu aspect rotund-perlat, uneori pigmentat). Cea mai agresiva forma de cancer de piele este melanomul. Este o leziune de culoare negricioasa sau cafenie cu margini neregulate si prost definite, dezvoltata de la nivelul bazei epidermului, avand tendinta cea mai mare de a se raspandi in alte regiuni ale corpului.

Sunt si alte forme de cancer de piele, dar rar intalnite.

Stabilirea diagnosticului de cancer de piele si a subtipului acestuia necesita evaluarea la microscop a unei portiuni de tesut. In functie de marime si locatia leziunii exista multe modalitati de a indeparta leziunea si de a efectua reconstructia ulterioara.

O leziune de dimensiuni reduse poate fi indepartata prin excizie. Aceasta este o procedura chirurgicala simpla care presupune eliminarea ei impreuna cu o zona mica din pielea inconjuratoare. Exista cazuri in care avem de-a face cu un “iceberg”: ceea ce vedem la suprafata este doar o mica portiune a problemei. In aceasta situatie chirurgul dumneavoastra poate solicita un examen extemporaneu. Acesta presupune ca portiunea indepartata chirurgical sa fie examinata la microscop inainte de a inchide plaga operatorie in scopul de a ne asigura ca am indepartat toate celulele canceroase. Odata ce cancerul de piele a fost indepartat scopul chirurgului plastician este sa inchida pielea in asa fel incat interventia sa fie cat mai putin vizibila.

In cazul leziunilor mici este suficienta excizia urmata de sutura. Leziunile mai mari a caror indepartare conduce la o pierdere importanta de tesut impun efectuarea unei reconstructii. Aceasta poate presupune folosirea unei grefe de piele sau a unui lambou local. Daca defectul postexcizie este foarte adanc sau extins in suprafata , depasind posibilitatile de acoperire folosind tesuturi locale, poate fi necesara folosirea unui lambou transferat liber. Aceasta este o procedura microchirurgicala care permite acoperirea unor defecte cuprinzand pielea, grasimea, musculatura, uneori chiar portiuni de os si cartilaj, mobilizate impreuna cu vase de sange si conectate la vasularizatia locala.

Unde incep?

O consultatie la chirurgul plastician este primul pas in a determina cum o leziune canceroasa poate fi indepartata chirurgical si daca va fi necesara o reconstructie. Consultatia are scopul de a va informa asupra chirurgiei cancerului de piele si va include:

- o trecere in revista a diferitelor tipuri de cancer de piele;
- o discutie asupra scopului terapeutic si evaluarea cazului dumneavoastra;
- prezentarea optiunilor terapeutice;
- rezultatele asteptate, inclusiv aspectul fizic post recontructie.

Evaluarea preliminara

Starea generala de sanatate si aspectul general pot influenta major efectul terapiei chirurgicale. Este absolut necesar sa:

- va impartasiti deschis asteptarile;
- sa oferiti medicului dvs. toate datele legate de istoricul medical, folosirea de medicamente, suplimente alimentare, alcool, tutun sau droguri.

Siguranta

Este absolut necesar ca tratamentul sa fie decis si aplicat de catre un medic specialist, membru certificat al Asociatiei Chirurgilor Plastici din Romania.

Individualizare

Doar simpla mentionare a cuvantului “cancer” este greu de acceptat. Intelegerea faptului ca tratarea acestui cancer poate determina cicatrici sau desfigurare este de asemenea tulburatoare. Chirurgul dvs. va intelege ingrijorarea si va discuta toate variantele terapeutice disponibile precum si efectul lor asupra aspectului dumneavoastra. In anumite situatii, reconstructia poate necesita mai multe proceduri spatiate. Toate aceste tehnici pot restaura un aspect cat mai natural, dar nu exista reconstructia perfecta. Raman cicatrici. Uneori in zonele reconstruite pot ramane diferente de textura sau culoare a pielii in comparatie cu zonele normale. Cu toate ca vor fi facute toate eforturile pentru a obtine un rezultat cat mai natural cel mai important lucru este ca neoplasmul sa fie complet si corect indepartat.

Pregatirea pentru operatie

Chirurgul dumneavoastra va explica in amanunt tehnica folosita in tratament. Veti primi instructiuni preoperatorii care pot include:

- recomandari referitoare la anumite teste; medicamente pe care le puteti sau nu folosi;
- informatii legate de tipul de anestezie necesar;
- informatii legate de ingrijirea postoperatorie, urmarire pe termen scurt si lung.

Veti fi rugat/rugata sa semnati un consimtamant prin care chirurgul se asigura ca ati inteles pe deplin procedura, riscurile asociate si potentialele complicatii.

Intre riscurile care insotesc simpla excizie, grefa de piele, lambourile locale sau transferate liber se pot enumera infectia, dezvoltarea de colectii locale cu limfa sau sange. In cazul grefelor exista riscul ca acestea sa nu “prinda” (sa nu fie integrate in vascularizatia locala) si de aceea sa fie necesare operatii suplimentare pentru inchiderea plagii. Puteti experimenta de asemenea modificari in ceea ce priveste culoarea pielii, textura, sensibilitatea locala.

Foarte multe dintre operatiile avand drept scop indepartarea cancerului de piele se fac sub anestezie locala; unele interventii necesita insa sedare sau anestezie generala, care asociaza riscuri particulare. Toate acestea vor fi discutate. Este important sa lamuriti orice neclaritate intrebandu-l pe chirurgul care va efectua operatia.

Unde si cum va decurge operatia?

Majoritatea operatiilor vor fi efectuate in regim de ambulator; veti putea pleca acasa dupa interventie. Daca interventia necesita sedare intravenoasa sau anestezie generala este necesara sederea peste noapte in spital.

Ce se intampla dupa operatie?

Odata ce cancerul de piele a fost indepartat si s-a efectuat reconstructia peste inciziile efectuate se va aplica un pansament. Inainte de externare veti primi instructiuni legate de:

- ingrijirea postoperatorie a plagii;
- medicamente necesare pentru a ajuta vindecarea sau a reduce riscul unei infectii;
- precautii special legate de aspectul/ evolutia operatiei;
- datele controalelor postoperatorii necesare.

Evolutia spre vindecare

Dupa efectuarea operatiei liniile de incizie pot fi inflamate, rosii sau pot exterioriza cantitati mici de fluid. Este important sa urmati indicatiile date de chirurgul dumneavoastra. Daca totul merge bine, este posibil sa desfasurati o activitate fizica usoara la o zi dupa operatie. Incercati sa va limitati miscarile care ar pune in tensiune plaga postoperatorie.

In functie de zona operata vindecarea survine in 7-14 zile, moment in care suturile pot fi indepartate. Orice senzatie de amorteala locala ar trebui sa dispara in timp. Poate dura pana la un an ca cicatricile sa se estompeze. In unele cazuri pot fi necesare procedure suplimentare pentru a completa sau a perfectiona reconstructia.

O atentie particulara trebuie acordata protectiei solare pe tot parcursul vietii. Expunerea la soare a unor cicatrici in curs de vindecare poate determina anomalii de pigmentare; poate determina aparitia de noi leziuni canceroase in acelasi loc sau pe alta regiune a corpului.

Rezultate si prognostic

Chirurgul plastician va poate ajuta sa va vindecati prin rezectia leziunii si reconstructia cat mai apropriata aspectului natural. Simpla excizie va poate vindeca; unele forme de cancer pot necesita radioterapie sau chimioterapie postoperatorie. Este important sa urmati toate indicatiile primite.

Odata ce ati fost diagnosticat/diagnosticata cu cancer de piele sunteti supus unui risc mai mare de a dezvolta un alt cancer de piele. Pot aparea recidive ale tumorii initiale. Este importanta auto-examinarea periodica pentru a depista si urmari leziunile suspecte; respectati programarea vizitelor periodice la medic. Folositi protectie solara si incercati sa renuntati la fumat.

Chirurgul dumneavoastra, alegerea dumneavoastra

Decizia de a va supune unei operatii este foarte importanta. De aceea si alegerea chirurgului este esentiala.

Nu toti medicii care excizeaza cancere de piele sunt chirurgi plasticieni.

Asigurati-va ca medicul ales este chirurg plastician cu drept de libera practica recunoscut de Asociatia Chirurgilor Plastici din Romania.

Nu există comentarii

Postează un comentariu