a

Fillere injectabile

Semnele vizibile ale imbatranirii faciale apar cu timpul ca urmare a unor factori multipli: expunerea la soare, ereditatea si stilul de viata. Unul din semnele precoce de imbatranire este pierderea tonusului tesuturilor moi faciale si dezvoltarea ridurilor de expresie ca rezultat al contractiei repetate a muschilor faciali. Indepartarea acestor riduri precum si restaurarea volumului normal facial pot fi realizate fara operatie prin folosirea de fillere injectabile.

Daca doriti sa va restaurati sau sa accentuati conturul facial, sau pur si simplu sa indepartati ridurile, folosirea injectiilor cu fillere poate fi solutia potrivita. Aceste substante pot fi folosite pentru ingrosarea buzelor si oferirea unui plus de volum in diferite regiuni ale fetei, umplerea ridurilor si in unele cazuri pentru a imbunatati aspectul unor cicatrici care antreneaza depresiuni ale pielii. Rezultatul este un aspect mai tineresc si tonifiat al fetei.

Ce sunt fillerele injectabile?

Fillerele injectabile sunt substante folosite pentru a creste volumul tesuturilor moi, in special la nivelul fetei. Fillerele injectabile pot fi folosite ca atare sau in combinatie cu alte proceduri ca de exemplu toxina botulinica. Unele fillere sunt bazate pe substante naturale existente in corpul uman; altele sunt produse de sinteza, continand diferiti compusi biocompatibili. Diferentele dintre fillere nu sunt numai legate de compozitie dar si in ceea ce priveste locul in care sunt injectate de preferinta precum si durata efectului.

Colagenul este o proteina naturala care face parte din structura de rezistenta a pielii. Produsele pe baza de colagen obtinut din derm uman sunt folosite pentru marirea buzelor, injectarea ridurilor si a cicatricelor. Exista produse pe baza de colagen bovin care necesita testare prealabila pentru alergii. Rezultatele tratamentului cu colagen injectabil vor incepe sa diminue dupa trei sau patru luni.

Acidul hialuronic este o substanta prezenta in mod natural in organismal uman. Acidul hialuronic de sinteza este un gel cu diverse grade de densitate. Diferitele tipuri de acid hialuronic (de densitate mai redusa pana la formule cu o vascozitate mai mare) sunt folosite pentru a umple ridurile fine pana la cele mai profunde. Acidul hialuronic este utilizat si pentru a restaura proeminentele faciale precum si pentru a ingrosa buzele. Datorita faptului ca este un gel incolor, acidul hialuronic este potrivit pentru toate tipurile de piele, indiferent de culoare. Ameliorarile obtinute folosind acidul hialuronic vor diminua dupa 6-12 luni de tratament.

Fillerele semipermanente sunt recomandate pentru umperea ridurilor profunde, restaurarea volumului facial sau corectarea lipoatrofiei (pierderea grasimii faciale). Efectul lor persista un an sau mai mult.

- hidroxiapatita de calciu este o componenta minerala a oaselor; este folosita in forma unui gel;
- acidul polilactic este un produs de sinteza biocompatibil, biodegradabil, folosit de obicei pentru fabricarea de fire absorbabile. Sub forma de filler este injectat intr-o etapa sau mai multe spatiate la cateva saptamani pentru a atinge volumul dorit.

Sferele microscopice de polimetilmetacrilat sunt suspendate intr-o solutie de colagen si injectate pentru a corecta diverse pliuri faciale. Sunt considerate un filler permanent.

Trebuie sa stiti ca fillerele semipermanente si permanente nu sunt recomandate pentru zonele foarte mobile (buzele de exemplu) sau regiunile cu structura fina (regiunea pleoapelor). Aceste fillere pot fi folosite eficient pentru a da contur si volum barbiei, obrajilor si nasului.

Grasimea umana prelevata de la nivelul propriului corp poate fi de asemenea folosita ca si filler injectabil. Grasimea trebuie recoltata de la nivelul abdomenului, coapselor sau feselor folosind tehnici de liposuctie. Odata injectata in tesuturile moi, grasimea trebuie sa capete o vascularizatie proprie pentru a supravietui si a oferi o corectie pe termen lung, cu toate ca o parte din celulele componente vor fi absorbite. Grasimea ramasa si efectul ei volumetric sunt permanente, dar si ele vor diminua in mod natural pe masura ce imbatrinim. Grasimea extrasa poate fi inghetata si pastrata pentru tratamente ulterioare, dar rezultatele obtinute folosind grasime astfel pastrata nu sunt la fel de bune ca si cele folosind grasime proaspata.

Unde incep?

O consultatie la chirurgul plastician este primul pas in a afla cum fillerele injectabile pot fi folosite pentru a reintineri fata restaurand volumul pierdut, umpland ridurile sau imbunatatind conturul. Consultatia va include:

- o discutie asupra asteptarilor si evaluarea cazului dumneavoastra;
- optiunile disponibile pentru reintinerirea faciala folosind fillere;
- varianta recomandata de tratament;
- rezultatele asteptate, durata rezultatelor si riscurile potentiale asociate cu folosirea unui anumit preparat.

Evaluarea

Succesul interventiei necesita ca:

- sa va impartasiti deschis asteptarile;
- sa precizati orice tratamente efectuate anterior cu fillere si orice interventie chirurgicala de rejuvenare;
- sa expuneti in detaliu istoricul dumneavoastra medical, eventuale tratamente medicamentoase, folosirea de vitamine, suplimente alimentare, consumul de alcool, tutun, droguri recreationale;
- sa urmati intocmai recomandarile medicului.

Spuneti medicului dumneavoastra daca sunteti purtatoare de virus herpetic; este necesar in acest caz de a efectua un tratament in prealabil pentru a evita aparitia de leziuni herpetice la locul injectarii.

Siguranta

Nu toti medicii care injecteaza fillere sunt chirurgi plasticieni. Asigurati-va ca medicul dumneavoastra este membru al Asociatiei Chirurgilor Plastici din Romania cu drept de practica recunoscut de Colegiul Medicilor din Romania.

Procedura in sine

Chirurgul plastician va evalua cu atentie aspectul fetei dumneavoastra si tonusul pielii. Pentru mai mult confort se va aplica local gheata, anestezic sub forma de crema sau injectabil. In unele cazuri fillerul contine deja un anestezic local. Vor fi marcate anumite puncte pe fata unde urmeaza sa fie facuta injectia, in functie de cazul dumneavoastra. Se vor dezinfecta toate regiunile care trebuie injectate. De cele mai multe ori, tratamentul dureaza 20-30 minute. Dupa injectare, toate reperele trasate vor fi curatate; se va aplica gheata pentru a ameliora disconfortul local. Poate fi reaplicat machiajul cu precautia de a nu aplica presiune pe zonele tratate.

Efectul obtinut prin folosirea fillerelor injectabile este vizibil imediat; la locul injectarii poate apare un usor edem, echimoze, o senzatie temporara de amortire. Toate acestea dispar in cateva zile.

Sunt necesare cateva precizari:

- fillerele cu acid hialuronic sunt singurele al caror efect poate fi anulat; injectarea de hialuronidaza va accelera absorbtia fillerului in cateva zile fata de durata normala de sase pana la 12 luni;
- tratamentul cu acid polilactic necesita mai multe etape pentru a atinge rezultatele dorite. In plus, veti fi rugata sa masati zona tratata timp de 1-2 saptamani;
- daca a fost folosita grasimea proprie la locul injectarii veti observa un usor edem si echimoze timp de cateva zile pana la doua saptamani.

Pregatirea pentru injectare

Tratamentul se desfasoara in cabinetul chirurgului plastician. Consultatia premergatoare va include descrierea tratamentului recomandat, tipul si marca fillerului folosit, rezultatele asteptate si durata lor de persistenta, instructiuni referitoare la conduita post tratament.

Veti fi rugata sa semnati un consintamant pentru a certifica faptul ca ati inteles pe deplin procedura si efectele tratamentului cu fillere inclusiv eventualele riscuri si complicatii.

Riscurile asociate cu folosirea fillerelor injectabile variaza cu tipul substantei folosite. Aparitia unei infectii la locul injectarii este posibila la orice tratament injectabil. Unele fillere derivate din tesut animal necesita testare in prealabil pentru posibile alergii. Particulele componente ale fillerelor semipermanente pot forma granuloame palpabile sub piele. In cazuri rare, aceste granuloame pot necesita indepartarea pe cale chirurgicala.

Dupa tratament

Odata procedura incheiata veti fi instruita cum sa ingrijiti zonele tratate.Vor fi reamintite: durata de persistenta a efectului obtinut, precautii necesare in primele zile, programarea controalelor ulterioare.

Pe masura ce efectul tratamentului dispare sunt necesare noi injectari. Daca alegeti sa nu repetati tratamentul veti reveni la aspectul dumneavoastra original. Ridurile vor reapare, zonele injectate isi vor pierde volumul.

Rezultate

Veti fi surprinsa de efectele spectaculoase ale acestei proceduri rapide. Din considerente de siguranta, folosirea acestor substante necesita cunostinte riguroase de anatomie. De aceea, alegerea unui chirurg plastician pentru a injecta aceste fillere garanteaza ca tratamentul este efectuat de cineva care are experienta nu numai in injectare, ci in toate tipurile de rejuvenare faciala pe cale chirurgicala si non-chirurgicala.

Chirurgul dumneavoastra, alegerea dumneavoastra

Alegerea unei interventii de chirurgie cosmetica sau reconstructiva este o decizie importanta; de asemenea si alegerea unui chirurg plastician.

Asigurati-va ca medicul dumneavoastra este un chirurg cu drept de practica recunoscut de Colegiul Medicilor din Romania, membru al Asociatiei Chirurgilor Plastici din Romania.

Nu există comentarii

Postează un comentariu