4

Ginecomastia

Ginecomastia (sani mariti de volum sau dezvoltati in exces la pacientii de sex masculin) se intalneste la orice varsta. Poate fi rezultatul modificarilor hormonale, ereditatii, se poate datora unor boli sau unor anumite medicamente. Ginecomastia poate fi mai mult decat o problema fizica – poate cauza discomfort emotional si poate afecta increderea in sine a adolescentului sau adultului. Unii pacienti, din dorinta de a-si ascunde defectul fizic, ajung sa evite anumite activitati fizice sau intime.

Daca aveti ginecomastie, interventia chirurgicala de micsorare a sanilor poate fi o solutie. Aceasta presupune indepartarea grasimii, tesutului glandular sau pielii in exces. Rezultatul este un trunchi mai masculin, mai bine proportionat, care va ofera libertatea si increderea de sine pentru o viata activa.

Ce este ginecomastia?

Ginecomastia presupune existenta sanilor mariti de volum sau supradimensionati, in dispropotie cu aspectul unui corp masculin.

Operatia destinata acestei anomalii este mamoplastia de reducere si are drept efect aplatizarea si imbunatatirea conturului toracelui anterior. In cazurile severe de ginecomastie greutatea tesutului mamar in exces poate determina aspectul de sani cazuti, cu areole mari. In aceste cazuri, pozitia si marimea areolei pot fi imbunatatite si excesul de piele indepartat pe cale chirurgicala.

Ginecomastia se poate dezvolta ca rezultat al modificarilor hormonale specifice adolescentei; poate sa apara si mai tarziu datorita unor predispozitii ereditare, unor anumite boli sau medicamente folosite. Poate fi rezultatul consumului de alcool in exces, fumatului, folosirii de steroizi anabolizanti sau marijuana. Sanii mariti de volum la barbatii obezi nu intra in mod obisnuit in categoria ginecomastiei; se datoreaza deseori simplului exces ponderal.

Pot exista in cazul ginecomastiei trei tipuri de modificari:

- depozit localizat de grasime;
- dezvoltarea in exces a tesutului glandular;
- o combinatie a celor de mai sus.

Ginecomastia poate aparea unilateral (la un singur san) sau bilateral. In unele cazuri, corectia ginecomastiei poate fi considerata o procedura reconstructiva, nu estetica. Operatia poate fi practicata la orice varsta, dar rezultatele optime sunt atinse daca s-a incheiat procesul normal de crestere (pacientul a atins varsta maturitatii fizice). De aceea, in cazul in care pacientul este adolescent, este posibil sa fie nevoie de noi operatii in viitor pe masura ce continua dezvoltarea sanului.

Candidatul ideal pentru operatie este barbatul normoponderal la care procesul de dezvoltare a sanului s-a oprit. Inaintea operatiei este necesara obtinerea unui istoric medical complet si o examinare clinica atenta, asociata cu teste diagnostice endocrine pentru a determina o eventuala cauza.

Unde incep?

O consultatie la chirurgul plastician este primul pas sa intelegem cum corectia ginecomastiei poate imbunatati aspectul trunchiului, conferind un profil mai masculin. Consultatia va cuprinde:

- o evaluare a dorintelor dumneavoastra;
- discutarea optiunilor disponibile;
- rezultatele posibile ale reducerii mamare si riscurile asociate procedurii.

Succesul operatiei presupune ca sa va expuneti deschis asteptarile, sa precizati orice tratamente pe care le urmati, suplimente alimentare, alcool, tutun , droguri recreationale (marijuana).

Asigurati-va ca medicul dumneavoastra este chirurg plastician certificat de catre Asociatia Chirurgilor Plastici din Romania.

Corectia ginecomastiei

Alegerea unei tehnici adecvate pentru corectia ginecomastiei poate depinde de multipli factori:

- cauza ginecomastiei;
- excesul de tesut mamar si compozitia particulara a acestuia – grasime, tesut glandular sau piele;
- varsta si starea generala de sanatate.

In cazul in care este vorba doar de tesut adipos in exces pot fi folosite doar tehnici de liposuctie. Aceasta necesita introducerea unei canule (un tub metalic cu multiple orificii) prin cateva incizii mici. Canula este conectata la un aspirator chirurgical cu ajutorul caruia se indeparteaza grasimea in exces.

Excizia chirurgicala este recomandata in cazul in care trebuie indepartate portiuni de piele sau tesut glandular in exces. Uneori este necesara reducerea areolei si /sau repozitionarea mamelonului. Inciziile pot varia in functie de necesitati si preferintele chirurgului. Majoritatea inciziilor sunt periareolare sau la nivelul pliurilor natural (sant inframamar).

Pregatirea pentru operatie

Chirurgul plastician va explica cu atentie pasii operatiei. Veti primi instructiuni legate de:

- necesitatea unor analize preoperatorii;
- medicamente pe care le puteti sau nu lua in ziua operatiei;
- tipul de anestezie folosit;
- ingrijiri si controale postoperatorii.

Veti fi rugat sa semnati un consintamant prin care chirurgul dumneavoastra se asigura ca intelegeti pe deplin procedura la care veti fi supus cu toate riscurile si potentialele complicatii. Ca si riscuri posibile includem formarea de hematoame (colectii de sange sub piele), dezvoltarea unei infectii sau vindecarea cu dificultati. Modificarile de sensibilitate ale sanului sau mamelonului sunt de obicei temporare; este insa posibil ca anumite zone sa ramana insensibile. Fumatorii se vindeca mai lent si sunt sfatuiti sa inceteze fumatul cu cateva saptamani inainte si dupa operatie. Daca este folosita liposuctia apar riscuri suplimentare: neregularitati de contur, exces de piele, anomalii de pigmentare.

La toate acestea se adauga riscurile anesteziei. Toate trebuie discutate inaintea operatiei impreuna cu plasticianul dumneavoastra.

La ce ma astept?

Interventia chirurgicala pentru corectarea ginecomastiei necesita internare in spital pe o perioada de 2-3 zile.

Dupa operatie

Odata cu incheierea operatiei inciziile sunt acoperite cu pansamente. De obicei se aplica si un bandaj /corset elastic pentru a minimaliza edemul si a pastra conturul obtinut al toracelui pe parcursul vindecarii. Este uneori necesara plasarea sub piele a unui tub de dren pentru a evacua eventuale colectii de sange.

Inainte de externare veti primi informatii despre:

- ingrijirile necesare la locul operatiei;
- medicamente recomandate pentru a ajuta vindecarea si a reduce riscul unei infectii;
- controale postoperatorii necesare.

Vindecarea

La inceput veti experimenta o senzatie de umflare si discomfort la nivelul inciziilor practicate. Senzatia de usturime locala este normala si poate fi controlata cu medicamente. Purtarea bandajului elastic poate fi recomandata pentru primele zile pana la cateva saptamani.

Veti fi instruit sa efectuati activitati usoare cat de curand posibil (cateva zile de a operatie) pentru a minimiza riscul de formare a unor cheaguri de sange si alte complicatii. Daca au fost folosite fire nerezorbabile, acestea sunt suprimate la 10-14 zile. Va veti putea intoarce la serviciu la 10 zile daca nu ridicati greutati mari sau efectuati munca fizica grea.

Vindecarea va continua pe parcursul a cateva saptamani pe masura ce edemul cedeaza si se definitiveaza noul contur al toracelui. Cicatricile create prin incizii se vor imbunatati treptat.

Rezultate

Aspectul obtinut in urma reducerii mamare este permanent in majoritatea cazurilor. Daca ginecomastia a aparut datorita folosirii anumitor medicamente, steroizi sau marijuana trebuie sa renuntati la ele pentru a evita recidivele.

Toate cicatricile sunt definitive, insa unele sunt ascunse datorita anatomiei locale. Ele sunt tributul platit restaurarii profilului masculin al toracelui; veti avea o imagine mai buna a sinelui si veti fi mai increzator.

Chirurgul dumneavoastra, alegerea dumneavoastra

Decizia de a va supune unei interventii cosmetice sau reconstructive este importanta; de asemenea si alegerea unui chirurg plastician. Nu toti medicii care efectueaza astfel de interventii sunt chirurgi plasticieni. Asigurati-va ca medicul dumneavoastra este un chirurg plastician cu drept de libera practica recunoscut de Asociatia Chirurgilor Plastici din Romania.

Nu există comentarii

Postează un comentariu