2

Liftingul mamar

Sanii oricarei femei isi schimba aspectul in timp, pierzandu-si forma tinereasca si fermitatea. Aceste modificari incluzand pierderea elasticitatii pielii pot fi consecinta sarcinii, alaptarii, fluctuatiilor in greutate, imbatrinirii sau doar gravitatiei. Pot interveni in unele cazuri si factori ereditari. Sanii cazuti, care si-au pierdut fermitatea pot afecta imaginea si increderea in sine a unei femei.

Solutia destinata restaurarii formei sanilor dumneavoastra poate fi liftingul mamar. Acesta presupune indepartarea pielii in exces si remodelarea tesutului local. Uneori este necesara si micsorarea areolei mamare pentru a reveni la dimensiunile originale. Rezultatul este un san cu un profil tanar si ferm.

Ce este liftingul mamar?

Liftingul mamar (numit si mastopexie) este interventia chirurgicala destinata ridicarii si imbunatatirii formei sanilor care:

- sunt lasati, dar proportionati cu aspectul general al corpului;
- au pierdut din consistenta si elasticitatea pielii;
- au un aspect aplatizat si alungit;
- au un mamelon cazut, pozitionat inferior fata de santul inframamar;
- au o areola cu diametru marit in timp odata cu pierderea elasticitatii pielii.

Mastopexia este destinata femeilor care isi doresc o imbunatatire a formei si pozitiei sanilor. Daca se doreste si o marire de volum se pot introduce si implante mamare asociate liftingului mamar.

Este bine sa informati chirurgul plastician daca aveti planificata o sarcina in viitorul apropiat. Un lifting mamar nu afecteaza functia sanului, dar modificarile care apar in sarcina pot minimaliza sau anula efectul unei astfel de operatii. De asemenea, trebuie discutat si daca aveti in vedere o scadere masiva in greutate. Pentru aceste motive, candidate bune pentru mastopexie sunt femeile normoponderale, cu sanii pe deplin dezvoltati si care au o familie completa. Liftingul mamar se practica si la femeile mai tinere indeosebi in cazurile de asimetrie mamara cand unul dintre sani este pozitionat mai jos fata de cel contralateral. Pacientele trebuie sa aiba o stare buna de sanatate, de preferinta nefumatoare, intrucat fumatul incetineste vindecarea.

Unde incep?

O consultatie la chirurgul plastician este primul pas pentru a descoperi cum un lifting mamar poate ameliora aspectul sanilor. Scopul consultatiei este de a va informa complet asupra mastopexiei si va include:

- o discutie asupra dorintelor si o evaluare atenta a cazului dumneavoastra;
- optiunile oferite de liftingul mamar;
- rezultatele posibile si eventualele riscuri, complicatii;
- tratamentul recomandat de chirurgul plastician.

Evaluarea

Starea dumneavoastra de sanatate si aspectul general pot influenta major rezultatul operatiei. Pentru ca interventia sa fie incununata de succes, este necesar ca:

- sa expuneti cu sinceritate asteptarile dumneavoastra chirurgului plastician;
- sa prezentati in totalitate istoricul dumneavoastra medical, eventuale tratamente, folosirea de suplimente alimentare, consumul de alcool, tutun sau droguri recreationale;
- sa precizati daca ati avut in familie cazuri de cancer mamar;
- sa urmati intocmai recomandarile medicului dumneavoastra.

Liftingul mamar personal

Mastopexia este o procedura individualizata care se poate realiza folosind o gama larga de incizii si tehnici chirurgicale. Varianta potrivita pentru dumneavoastra va fi stabilita in functie de:

- marimea si forma sanului;
- marimea si pozitia areolei;
- gradul de ptoza mamara;
- calitatea si elasticitatea pielii, excesul de piele prezent.

Cea mai folosita variant de lifting mamar presupune asocierea a trei incizii:

- in jurul areolei;
- verticala de la areola la santul inframamar;
-orizontala la nivelul santului inframamar.

Cu ajutorul acestor incizii tesutul mamar este ridicat si remodelat pentru a imbunatati consistenta si conturul sanului. Mamelonul si areola sunt repozitionate pentru un aspect mai tineresc. Daca este necesar, se reduce diametrul areolei. Este indepartata pielea in exces pentru a compensa pierderea elasticitatii.

Tehnicile alternative elimina fie incizia orizontala la nivelul santului inframamar fie pe cea verticala de la areola la santul inframamar fie pe ambele. In oricare din cazuri, inciziile sunt facute in asa fel incat sa poata fi ascunse sub haine sau costum de baie.

Pregatirea pentru operatie

Chirurgul plastician va explica toate aspectele legate de operatia de mastopexie. Inaintea interventiei chirurgicale veti primi instructiuni precise legate de:

- analize necesare preoperator;
- ce medicamente aveti sau nu voie sa luati in ziua interventiei;
- informatii specifice tipului de anestezie practicat.

In plus, veti fi rugata sa semnati un consintamant prin care chirurgul dumneavoastra se asigura ca ati inteles pe deplin procedura la care veti fi supusa, inclusiv eventuale riscuri sau complicatii. Intre riscurile posibile includem formarea de hematoame, aparitia unei infectii, modificari in sensibilitatea mamelonului sau a sanului care sunt de obicei temporare. Orice operatie se asociaza si cu riscurile anestezice. Toate aceste amanunte trebuie amintite si discutate.

La ce sa ma astept?

Interventia chirurgicala de lifting mamar necesita internare in spital pentru 2 zile.

Dupa operatie

Odata ce operatia s-a incheiat inciziile practicate vor fi acoperite cu pansamente; un corset elastic sau o bustiera vor ajuta la diminuarea edemului postoperator si vor asigura sustinerea sanilor pe perioada vindecarii. Uneori sunt plasate temporar sub piele tuburi de dren pentru a evacua orice posibila colectie de sange.

Inainte de externare veti primi instructiuni legate de:

- ingrijirile necesare la locul operatiei;
- medicamente recomandate pentru a ajuta vindecarea si a reduce riscul unei infectii;
- controale postoperatorii necesare.

Vindecarea

La inceput veti avea un usor disconfort la nivelul inciziilor practicate, dar care poate fi controlat cu medicamente. Este necesar sa purtati permanent bustiera in primele doua saptamani. In cateva zile veti putea desfasura activitati normale, usoare. Nu este recomandata efectuarea de exercitii fizice sau ridicarea de greautati in primele doua saptamani.

Rezultate

Aspectul final al mastopexiei va fi atins in cateva luni. Cicatricile vor ajunge la “maturitate” avand un aspect sidefat.

De-a lungul timpului sanii dumneavoastra isi vor schimba aspectul datorita procesului de imbatrinire si gravitatiei. Conturul actual al sanului este pastrat prin mentinerea unei greutati constante, un stil de viata sanatos si un suport adecvat (sutien, bustiera).

Chirurgul dumneavoastra, alegerea dumneavoastra

Alegerea unei interventii de chirurgie cosmetica sau reconstructiva este o decizie importanta; de asemenea si alegerea unui chirurg plastician.

Asigurati-va ca medicul dumneavoastra este un chirurg cu drept de practica recunoscut de Colegiul Medicilor din Romania, membru al Asociatiei Chirurgilor Plastici din Romania.

Nu există comentarii

Postează un comentariu