1

Reconstructia de san

Reconstructia de san este o procedura cu un mare impact fizic si emotional pentru o femeie care a pierdut un san datorita cancerului sau altei boli. Refacerea unui san care a fost partial sau complet indepartat este posibila datorita unei combinatii de tehnici specifice chirurgiei plastice care nu numai creeaza un nou san dar de asemenea imbunatatesc major aspectul fizic, increderea in sine si calitatea vietii. Rezultatele reconstructiei mamare pot avea o anume naturalete, totusi un san reconstruit nu va arata si nu se va simti niciodata la fel ca si sanul care a fost pierdut.

Reconstructia mamara in mod obisnuit presupune o serie de proceduri efectuate in etape. Poate incepe la acelasi moment cand se face mastectomia sau poate fi amanata pana cand pacienta s-a vindecat dupa mastectomie si s-a recuperat dupa orice tratamente aditionale adresate cancerului care au fost necesare. Este foarte important ca pacienta sa fie pregatita pentru impactul emotional al reconstructiei; ca si la momentul pierderii sanului, este nevoie de timp ca o femeie sa accepte rezultatele reconstructiei de san.

Ce este reconstructia de san?

Reconstructia sanului se face folosind o serie de tehnici al caror scop este sa restaureze forma, profilul si marimea sanului care a fost indepartat. Aici se incadreaza:

- proceduri bazate pe lambouri care repozitioneaza portiuni proprii de musculatura, grasime si piele pentru a crea un san sau a acoperi o proteza mamara;
- expandarea tisulara care implica intinderea pielii sanatoase pentru a acoperi un implant mamar;
- introducerea unui implant mamar care simuleaza forma sanului;
- folosirea grefei de piele si altor tehnici pentru a crea mamelonul si areola.

Rezultatele sunt foarte variabile. Un san reconstruit nu va avea aceeasi sensibilitate ca si sanul pe care il inlocuieste. Liniile de incizie vor fi intotdeauna prezente pe san. In plus, tehnicile de reconstructie bazate pe lambouri vor lasa cicatrici la nivelul zonelor donoare, plasate in mod obisnuit in zone mai putin expuse ale corpului precum spatele, abdomenul sau fesele.

Cand este afectat decat un singur san poate fi necesara la nivelul sanului sanatos o interventie de ridicare, reducere sau augmentare pentru a obtine in final un rezultat simetric atat ca marime cat si pozitie.

Candidatele ideale pentru reconstructia de san sunt femeile care:

- isi constientizeaza conditia medicala si au efectuat tratamentul adecvat cancerului mamar;
- nu au alte afectiuni asociate care le-ar afecta procesul de vindecare;
- nefumatoare;
- au o gandire pozitiva si asteptari realiste in ceea ce priveste refacerea sanului si a aspectului fizic.

Folosirea lambourilor poate sa fie inadecvata la pacientele obeze, cu diabet sau suferinte cardiace.

Unde incep?

O consultatie la chirurgul plastician este primul pas pentru a afla cum reconstructia de san poate reface aspectul sanului dumneavoastra. Scopul consultatiei este de a va educa complet asupra optiunilor de reconstructie mamara si va include:

- o discutie asupra rezultatelor dorite si evaluarea situatiei dumneavoastra;
- optiunile disponibile;
- rezultatele posibil de obtinut si eventualele riscuri sau complicatii;
- algoritmul terapeutic recomandat de chirurg, inclusiv procedurile destinate atingerii simetriei.

Evaluare

Starea de sanatate si aspectul general pot influenta major rezultatul reconstructiei mamare. Succesul si siguranta interventiei necesita ca:

- sa va prezentati deschis asteptarile;
- sa descrieti in totalitate istoricul medical, eventuale tratamente, folosirea de suplimente alimentare, consumul de alcool, tutun sau droguri;
- sa urmati intocmai recomandarile chirurgului dumneavoastra.

Recontructia mamara in sine

Reconstructia de san este o procedura extrem de individualizata. Alegerea variantei corecte de tratament necesita evaluarea cu atentie a anatomiei pacientei si alegerea unei tehnici care sa aduca rezultatele dorite.

Procedurile care utilizeaza lambouri conduc la obtinerea unui san mai natural si sunt necesare cand in urma mastectomiei ramane putin tesut sau muschi local. Se insotesc de cicatrici atat la zona donoare cat si la cea reconstruita si presupun o recuperare mai indelungata. Exista de asemenea un risc mic de pierdere partiala sau totala a lamboului.

Un lambou TRAM (bazat pe muschiul drept abdominal) poate fi folosit fie in varianta tunelizata la nivelul toracelui pastrand conexiunea pediculul vascular original fie este complet detasat si folosit pentru reconstructia sanului prin tehnici microchirurgicale.
Lamboul latissimus dorsi foloseste muschi, grasime si piele de la nivelul spatelui tunelizate la nivelul toracelui anterior si folosite fie pentru a reconstrui sanul in intregime fie pentru a acoperi un implant mamar.

Uneori mastectomia initiala lasa in urma la nivelul peretelui toracic prea putin tesut capabil sa acopere si sa sustina un implant mamar. Folosirea unui implant mamar pentru reconstructie necesita in marea majoritate a cazurilor fie acoperirea cu un lambou fie practicarea expandarii tisulare. Folosirea expandarii tisulare permite o recuperare mai usoara decat in cazul lambourilor, dar este un proces mai indelungat. Sunt necesare mai multe etape pe parcursul a 2-4 luni dupa plasarea expanderului pentru a umple treptat acest balon de silicon si a intinde pielea de deasupra lui. O noua interventie chirurgicala este uneori necesara pentru inlocuirea expanderului cu un implant definitiv.

Reconstructia de san se incheie cu tehnicile care urmaresc reconstructia areolei si mamelonului. Toti acesti pasi presupun multiple interventii care se intind pe durata mai multor luni.

Pregatirea pentru operatie

Chirurgul dumneavoastra va explica procedura de reconstructie care vi se potriveste. Inainte de operatie veti primi instructiuni referitoare la:

- analize necesare inaintea operatiei;
- medicamente pe care sa le luati in ziua interventiei sau pe care trebuie sa le intrerupeti;
- informatii particulare depinzand de tipul anesteziei folosite.

Veti fi rugata sa semnati un consintamnat prin care chirurgul se asigura ca intelegeti pe deplin procedura la care veti fi supusa cu eventualele riscuri si complicatii. Printre riscurile posibile se numara sangerarea, dezvoltarea unei infectii. Folosirea lambourilor include riscul de pierdere partial/totala a lamboului precum si diminuarea sensibilitatii atat la zona donoare cat si la cea reconstruita. Folosirea implantelor antreneaza riscul de fermitate (intarire, duritate la palpare) a sanului (aparitia contracturii capsulare) precum si riscul de ruptura a implantului. Orice interventie chirurgicala se insoteste de riscurile specifice anesteziei. Toate acestea trebuie discutate inaintea operatiei.

Este important de inteles ca reconstructia mamara poate produce rezultate remarcabile dar nu poate egala un san pierdut. Chiar si cu proceduri efectuate asupra sanului contralateral simetria obtinuta nu va fi perfecta, dar veti avea un aspect natural in costum de baie sau imbracata.

La ce ma astept?

Toate procedurile chirurgicale de reconstructie mamara se efectueaza in regim de spitalizare de o zi mergand pana la 2-3 zile.

Dupa operatie

Dupa operatie la nivelul inciziilor vor fi aplicate pansamente. Un corset elastic sau o bustiera vor minimaliza edemul si vor sustine sanul reconstruit. Uneori este necesara amplasarea unui tub de dren sub piele pentru a evacua eventuale colectii de fluid sau sange.
La externare, veti fi instruita despre:

- ingrijiri locale necesare;
- medicamente recomandate pentru a ajuta vindecarea si a reduce riscul unei infectii;
- controale postoperatorii necesare.

Evolutia spre vindecare

Initial veti experimenta o senzatie de umflare si disconfort la nivelul inciziilor si zonelor donoare. Disconfortul poate fi ameliorat cu medicamente. Este necesar sa purtati o bustiera pentru suport. Reluarea unor activitati usoare este posibila la cateva zile de la operatie.

In majoritatea cazurilor sunt folosite fire absorbabile; daca totusi trebuie extrase fire, aceasta se face la 14 zile postoperator; la acest moment veti putea relua activitatea normala, dar fara a ridica obiecte grele.

Vindecarea va continua pe parcursul a catorva saptamani pe masura ce edemul dispare si se definitiveaza pozitia si forma sanului.

Rezultate

Aspectul final al reconstructiei mamare va poate ajuta sa va simtiti implinite pe plan fizic si emotional.

Cu timpul, sensibilitatea la nivelul sanului se va ameliora, cicatricile vor arata mai bine cu toate ca nu vor disparea complet. Sunt neajunsuri ale reconstructiei, dar majoritatea pacientelor le considera minore in comparatie cu imbunatatirea majora in termeni de calitate a vietii si a capacitatii de a arata si a se simti o persoana completa.

Chirurgul dumneavoastra, alegerea dumneavoastra

Decizia de a va supune unei interventii cosmetice sau reconstructive este importanta; de asemenea si alegerea unui chirurg plastician. Nu toti medicii care efectueaza astfel de interventii sunt chirurgi plasticieni. Asigurati-va ca medicul dumneavoastra este un chirurg plastician cu drept de libera practica recunoscut de Asociatia Chirurgilor Plastici din Romania.

Nu există comentarii

Postează un comentariu